We krijgen de laatste dagen veel meldingen van WordPress websites die ineens niet meer bereikbaar zijn. Er wordt een witte pagina getoond met de melding Internal Server Error.
Bij alle meldingen bleek het probleem veroorzaakt te worden door de plugin Simple Cache. Na de laatste update van WordPress plugin, gaat er iets mis en zit je met een niet werkende site. Gelukkig is het probleem makkelijk op te lossen.
Twee stappen
In twee simplele stappen los je het probleem op.
- Het bestand advanced-cache.php verwijderen
- Bovengenoemd bestand herschrijven
Stap 1: advanced-cache.php verwijderen
De boosdoener is het bestand advanced-cache.php. Dit bestand zou eigenlijk herschreven moeten worden met de update, maar de plugin slaagt er niet in dit te doen. We gaan daarom het stand verwijderen. Dat kan op twee manieren:
- Via FTP
- Via DirectAdmin
Mogelijkheid 1: via FTP advanced-cache.php verwijderen
Hiervoor heb je een FTP-programma zoals FileZilla nodig en wat kennis over het gebruik ervan.
- Log in op je website met je FTP-programma.
- Blader aan de rechterkant (dus in de bestanden van je website) naar de map public_html/wp-content.
- Je ziet hier het bestand advanced-cache.php staan. Klik er op om het te selecteren en druk op je toetsenbord op Delete. Het bestand wordt verwijderd.
Mogelijkheid 2: via DirectAdmin advanced-cache.php verwijderen
- Log in op DirectAdmin, het controle paneel van je hostingpakket.
- Klik onder het kopje Your Account op File Manager.
- Klik op public_html.
- Klik op wp-content.
- Plaats een vinkje bij het bestand advanced-cache.php en klik op de knop Delete.
- Klik op OK.
Stap 2: advanced-cache.php herschrijven
Na het verwijderen van het bestand advanced-cache.php werkt je site weer. Alleen de plugin Simple Cache werkt niet door het ontbreken van een cruciaal bestand 😉
Natuurlijk is dat niet de bedoeling en is de volgende stap het weer werkend krijgen van de plugin, maar dan zonder dat er een 500 Internal Server Error ontstaat.
- Log in op het beheer van je WordPress website.
- Je ziet nu meteen een foutmelding op het dashbord. Onder de foutmelding staat de knop Attempt Fix. Na een klik op deze knop wordt het bestand advanced-cache.php automatisch herschreven, is de foutmelding verdwenen en werkt de plugin weer.
Kom je er niet uit?
Geen probleem als je bij ons je hosting hebt ondergebracht. Stuur een e-mail en wij zorgen ervoor dat je website weer werkt.