Het is voor een leek beslist niet gemakkelijk om een hostingprovider te kiezen. Er zijn er veel en de verschillen lijken klein. Of ze zeggen je niets. Wat is IPv6, PHP, SSL, dataverkeer, etc.? Het is al lastig genoeg om een hostingpakket te kiezen. Kiezen tussen verschillende hostingproviders maakt de keuze alleen maar moeilijker.
Toch is het belangrijker dat je voor de juiste hostingpartij kiest dan voor het juiste hostingpakket. Een hostingpakket verander je gemakkelijk, maar veranderen van hostingprovider is net wat meer werk en gedoe. Ik raad daarom aan om zorgvuldig te werk te gaan bij het kiezen van een geschikte hostingpovider.
In dit artikel help ik je bij het kiezen van de beste hostingprovider voor je website.
Toekomstbestendige hosting
IPv6
Als je een website wilt of al hebt, dan is het natuurlijk belangrijk dat je website bereikbaar is en blijft voor bezoekers. Die bereikbaarheid heeft niet alleen te maken met het online zijn van de webserver van je hoster, maar zeker ook met de soort verbinding die de webserver kan maken naar buiten toe. Misschien heb je er eens over gehoord: de IPv4-adressen zijn op en er moet worden overgeschakeld naar IPv6. Kort gezegd betekent dat dat je website bereikbaar moet zijn via een IPv6-adres. Dat kan alleen als je hostingprovider zijn nameservers én webserver heeft voorzien van een IPv6-adres.
EDNS compliance
EDNS compliance heeft te maken met het protocol volgens welke de nameservers werken. Het is erg belangrijk dat je hostingpartij voldoet aan de moderne richtlijnen. Gebruikt je hoster verouderde software, dan kan in het ongunstigste geval je website op termijn onbereikbaar worden.
Snelle hosting
Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de snelheid van hosting en de meeste factoren kun je niet vooraf testen, maar moet je ondervinden. Het gebruik van HTTP/2 is wel vooraf te checken.
HTTP/2
HTTP/2 is de opvolgen van HTTP/1.1 en is een protocol dat zorgt voor een efficiëntere communicatie tussen de browser en de server. Daardoor laadt een website sneller. Lang niet alle hostingproviders ondersteunen HTTP/2.
Veilige hosting
DNSSEC
Je hoort en leest er vaak over: spoofing, vakkundig nagemaakte websites waar je gegevens afhandig worden gemaakt (phishing). Of waar je besmet wordt met een virus of malware. Kwaadwillenden manipuleren de DNS, waardoor je naar een andere locatie wordt geleid.
DNSSEC is een beveiliging van de DNS, deze zorgt er voor dat de DNS te vertrouwen is door er een digitale handtekening aan toe te voegen. DNSSEC op een domeinnaam voorkomt dat je ongemerkt wordt omgeleid naar een nepsite.
SSL/HTTPS
Ook is het belangrijk dat je website op HTTPS draait, zodat gegevens niet kunnen worden onderschept. Een website op HTTPS heeft een slotje in de adresbalk. Om HTTPS te kunnen gebruiken, heb je een SSL-certificaat nodig. Elke hostingprovider kan je hieraan helpen, maar dit is lang niet altijd gratis.
Een veilige beheeromgeving
Denk hierbij aan je account op de website van de hostingprovider en het hosting controle panel. Vaak heb je via het account op de website van de hostingprovider toegang tot het hosting controle panel zonder dat verdere wachtwoorden nodig zijn. Het is daarom erg belangrijk dat de website van de hostingprovider veilig is, zodat je gegevens niet onderschept kunnen worden of je verbinding niet omgeleid kan worden.
Zoek de beste hostingprovider

Denk je nu, dat wil ik ook: een hostingprovider die veilige, toekomstbestendige en snelle hosting biedt? Dat is nog niet eens gemakkelijk, want op de website van bestehostingproviders.nl blijkt dat op dit moment slechts 4% aan deze criteria voldoet. Op bestehostingproviders.nl wordt de hosting van hostingproviders tegen het licht gehouden en getest op veiligheid en infrastructuur. Het merendeel van de hostingproviders laat steken vallen. Er is ook een voordeel aan de slechte score van de hostingproviders: als je weet welke providers goede hosting leveren, wordt het gemakkelijker kiezen omdat de keuze beperkt is.
Hosting kiezen
We gebruiken de website bestehostingproviders.nl voor het kiezen van hosting.
Toekomstbestendige hosting kiezen
Natuurlijk wil je de bereikbaarheid van je website garanderen, ook voor de toekomst. EDNS compliance is dus een vereiste.
Bij het merendeel van de hosters (85%) zit je wat dat betreft goed.
Het is ook logisch dat je wilt dat je website bereikbaar is via IPv6.
De hostingprovider moet dan IPv6 ondersteunen op zowel zijn nameservers als op zijn webserver.
Een minderheid van 44% van de hosters biedt IPv6 ondersteuning.
EDNS compliance- EDNS compliance (85%)
- Geen EDNS compliance (15%)
- EDNS compliance (85%)
- Geen EDNS compliance (15%)
IPv6 ondersteuning- IPv6 (44%)
- Geen IPv6 (56%)
- IPv6 (44%)
- Geen IPv6 (56%)
Snelle hosting kiezen
HTTP/2 maakt je website sneller, vooral in combinatie met het gebruik van een SSL-certificaat (HTTPS).
Bij de helft van de hostingproviders krijg je HTTP/2 ondersteuning bij je hostingpakket.
HTTP/2 ondersteuning- HTTP/2 (50%)
- Geen HTTP/2 (50%)
- HTTP/2 (50%)
- Geen HTTP/2 (50%)
Veilige hosting kiezen
Met DNSSEC op je domeinnaam kan je website of e-mail niet zomaar omgeleid worden. Het is een belangrijke beveiliging waar je verder niets van merkt of voor in hoeft te stellen.
Bij 42% van de hostingproviders krijg je DNSSEC op je domeinnaam.
Een SSL-certificaat op je website is een must. Als je website niet bereikbaar is via HTTPS krijgen bezoekers de melding dat je website niet veilig is. Voor een goed bereikbare website kun je niet zonder SSL-certificaat. Wij vinden dat een SSL-certificaat gewoon gratis in je hostingpakket hoort te zitten. Dit is bij 58% van de hosters het geval.
DNSSEC- DNSSEC (42%)
- Geen DNSSEC (58%)
- DNSSEC (42%)
- Geen DNSSEC (58%)
Gratis SSL/HTTPS- Gratis SSL/HTTPS (58%)
- HTTPS/SSL betaald (42%)
- Gratis SSL/HTTPS (58%)
- HTTPS/SSL betaald (42%)
Een veilige beheeromgeving kiezen
De hostingprovider hoort jou een veilige beheeromgeving te bieden, zodat jouw gegevens, zoals je wachtwoorden, en de toegang tot het hosting controle panel goed beveiligd zijn.
Een goede hostingprovider heeft het SSL-certificaat op zijn website goed geconfigureerd. Hij scoort bij voorkeur een A+ voor de instellingen bij SSL Labs.
Security headers worden vaak vergeten bij de beveiliging van websites en dat blijkt ook wel, zoals je ziet in onderstaand diagram.
Correct SSL certificaat- Correct SSL certificaat (94%)
- Fout SSL certificaat (6%)
- Correct SSL certificaat (94%)
- Fout SSL certificaat (6%)
Veilige TLS- Veilige TLS (93%)
- Onveilige TLS (7%)
- Veilige TLS (93%)
- Onveilige TLS (7%)
Correcte HTTPS instellingen- Correcte HTTPS instellingen (23%)
- Onjuiste HTTPS instellingen (77%)
- Correcte HTTPS instellingen (23%)
- Onjuiste HTTPS instellingen (77%)
SSL Labs score- A+ (33%)
- Lager (67%)
- A+ (33%)
- Lager (67%)
Security headers- Alle security headers (4%)
- Geen of incomplete security headers (96%)
- Alle security headers (4%)
- Geen of incomplete security headers (96%)
Een goede hostingprovider kiezen
Alles goed en wel, maar welke hostingprovider voldoet aan alle voorwaarden?
Vinken we op bestehostingproviders.nl de opties voor toekomstbestendige hosting aan (EDNS compliance en volledige IPv6 ondersteuning), dan voldoen 68 van de (momenteel) 175 hostingproviders daaraan. Dat is gelijk aan zo’n 39%.
We willen natuurlijk een snelle website, dus HTTP/2 vinken we ook aan. Er zijn nu nog 44 hosters over, dus ongeveer 25%.
DNSSEC en gratis SSL/HTTPS zijn de onderdelen die ook zeer gewenst zijn. Dat zorgt ervoor dat het aantal geschikte hostingpartijen is gedaald naar 18, oftewel 10%.
Plaats je een vinkje bij ‘correct certificaat’, ‘correcte HTTPS instellingen’ en ‘veilige TLS’, dan resteren er 12 (7%).
Deze hostingproviders hebben ook allemaal een A+ score bij SSL Labs. Het aantal verandert dus niet bij het plaatsen van ons volgende vinkje bij ‘SSL Labs score A+’.
Anders wordt het als we een vinkje plaatsen bij ‘applicatiebeveiliging’. Hiermee worden de security headers bedoeld. Er zijn nog 7 hostingproviders over, precies 4%.
Wij zijn er trots op bij deze 4% te horen.
Met toestemming is gebruik gemaakt van de gegevens van bestehostingproviders.nl.